Hemelwater- en droogteplan

Hemelwater- en droogteplan goedgekeurd, Totaalplan Ruimte voor de Getes in opmaak!

 

Gemeente Geetbets zet, sinds de overstroming in de zomer van 2021, fors in op maatregelen die een herhaling van 2021 moeten voorkomen. Een aantal ingrepen zijn al op terrein uitgevoerd zoals het bufferbekken in de Biesemstraat (zie foto verder in dit artikel).

Aangezien wateroverlast of droogte geen rekening houdt met gemeentegrenzen is een globale aanpak, samen met de buurgemeenten, nodig.  Er is inmiddels één studie voor onze gemeente goedgekeurd, met name het hemelwater- en droogteplan. Een tweede studie, met de focus op de Getevallei, is in opmaak.

Hemelwater- en droogteplan

Op de gemeenteraad van Geetbets werd, op 26 juni 2023, het hemelwater- en droogteplan goedgekeurd. Fluvius begeleidde als rioolbeheerder de gemeente bij de opmaak van dit plan. Hierbij werd er een intergemeentelijke aanpak gebruikt, waarbij de zes “Getegemeentes” (Hoegaarden, Tienen, Landen, Zoutleeuw, Linter en Geetbets) betrokken werden in de visievorming, samen met verschillende andere stakeholders. Het plan zal de gemeente ondersteunen om de impact van de klimaatverandering voor haar inwoners in te perken. Door meer ruimte te geven aan water zal de gemeente beter bestand zijn tegen intense regenval of langdurige droogte.

Foto bufferbekken Biesemstraat

Foto bufferbekken Biesemstraat

 

 

Rationeel omgaan met hemelwater

De Vlaamse regering wil met de  ‘Blue Deal’ de problemen van de klimaatverandering aanpakken. We krijgen meer hete en droge periodes met hevigere onweders in de zomer en meer neerslag in de winter. We moeten bijgevolg anders omgaan met hemelwater om ons aan te passen aan deze klimaatverandering.

Om hierop een antwoord te bieden wil de gemeente Geetbets inzetten op lokale maatregelen zoals ontharding en bijkomende infiltratie van hemelwater, zowel in woongebied (bijv. wadi’s & grachten) als in de open ruimte (bijv. erosiemaatregelen).

Daarnaast dient er ingezet te worden op het verhogen van de veerkracht van (landbouw)bedrijven en de bredere maatschappij tegen de effecten van droogte. Hiervoor dient er, na verder onderzoek, maximaal ingezet te worden op het algemeen verminderen van het watergebruik, een verhoogd hergebruik en alternatieve waterbronnen.

Niet al het afstromend water kan echter vastgehouden worden. Het regenwater dat verder afwatert, wordt best gescheiden van het afvalwater en vertraagd aangesloten op het natuurlijke watersysteem. Een aangepast grachtenbeheer, verder inzetten op ruimte voor water en het beschermen en uitbreiden van de natte natuur in de valleisystemen dient de algemene veerkracht van het watersysteem te verhogen. 

Juist om deze veerkracht van het watersysteem te verhogen is, in samenwerking met VMM en de buurgemeenten,  het volgend onderzoek begin dit jaar opgestart, met name het

Totaalplan Ruimte voor de Getes

Met dit ambitieus actieplan willen wij de valleien klimaat- en overstromingsbestendiger maken en de overstromingen maximaal spreiden in het volledige valleigebied.

Afstemming natuurdoelstellingen en landbouwgebruik

Met dit plan stemmen we maximaal af met de natuurdoelstellingen en het landbouwgebruik in de valleigebieden. Waar dat nodig is, combineren we het herstel van waterberging met droogtebestrijding en ecologisch beekherstel. Het zoeken naar de juiste maatregel voor elke locatie is maatwerk waarbij afgestemd wordt op de verschillende doelstellingen in het valleigebied en gezocht wordt naar win-wins. De projecten worden verder voorbereid en geconcretiseerd met participatie van de lokale actoren.

12 projectgebieden waarvan projectgebied L Getevallei op ons grondgebied ligt

plattegrond met overzicht van de 12 projectgebieden

 

Elke projectgebied in de vallei heeft een eigen unieke rol op het watersysteem.  Zo wordt het projectgebied Getevallei vooral gekenmerkt door een omvangrijk natuurlijk overstromingsgebied. Voor dit gebied wil de studie een aantal belangrijke doelstellingen vooropstellen zoals:

Het huidig overstromingsvolume behouden,
Het waterbergingsgebied optimaliseren,
Ecologisch herstel van de waterloop,
Verdroging tegengaan, …
Wij houden jullie op de hoogte van de verdere uitwerking van het ontwerp, wordt dus vervolgd.