Subsidie voor de bestrijding van wespennesten
Omdat de Aziatische hoornaar zijn intrede maakt in België, heeft de gemeente Geetbets een subsidiereglement opgemaakt ter bestrijding van wespennesten. Er is een snelle uitbreiding van deze agressieve, invasieve exoot en deze bedreigt onze inheemse bijensoorten en de landbouw.
De Aziatische hoornaar voedt zich met insecten, waarvan de honingbij de lievelingsprooi is. Hij zoekt de bijenkasten op en kan in enkele uren tijd een derde van een hele kolonie vernietigen. Wetende dat vaak meerdere hoornaars tegelijkertijd eenzelfde bijenkast viseren, is de bijenkolonie ten dode opgeschreven.
Hoe kan je de Aziatische hoornaar herkennen?
Het is belangrijk het onderscheid te maken tussen de inheemse Europese hoornaar en de uitheemse Aziatische hoornaar. In tegenstelling tot de Aziatische hoornaar is de Europese een nuttig insect dat geen bedreiging voor inheemse bestuivers vormt. De Europese hoornaar voedt zich met plantensappen en jaagt daarnaast op andere insecten, zoals vliegen, muggen, spinnen en wespen, om te voeden aan hun larven.
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallend oranje vlekken en op het achterlijf heeft hij een oranje band. De poten zijn half zwart en half geel van kleur, een makkelijk kenmerk om hem te onderscheiden van de Europese hoornaar. De Europese hoornaar is groter en vooral roodbruin van kleur. Deze heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Zijn poten zijn volledig roodbruin van kleur. Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Hangt het nest in een tuinhuis, dan is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. Probeer het nest niet zelf te verwijderen! Professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.
Meer info over de Aziatische hoornaar en zijn nest kan je terugvinden via www.vespawatch.be.
Welke stappen kan je best ondernemen?
Maak een melding op de website van Vespa-Watch.
Contacteer de brandweer van Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant of een erkende bestrijder.
Doe bij de dienst Omgeving een aanvraag voor een subsidie, na betaling van de factuur.
De subsidie voor de bestrijding van wespennesten op het grondgebied van Geetbets geldt voor alle wespen, rekening houdend met de allergie van sommige inwoners. De subsidie houdt een terugbetaling in van de op basis van de facturatie gemaakte kosten voor het verwijderen of verdelgen van het nest uitgevoerd door de brandweer of de erkende bestrijder. Het bedrag van de subsidie komt overeen met de helft van de factuur met een maximum bedrag van 50 euro.
Indien je dus een wespennest hebt op je terrein, kan je het laten verdelgen door de brandweer of een erkende verdelger. Ze vragen om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens.
Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging waarschijnlijk niet nodig. Nesten van bijen of hommels zullen professionele bestrijders nooit verdelgen. Bijen en hommels zijn beschermd en mogen niet gedood worden. Een imker kan het nest of de zwerm komen ophalen. Indien je twijfelt over de insectensoort, kan je op https://wespennest.vlaanderen/ meer informatie vinden. Wanneer het bijen betreft, kan je hier eveneens een imker in de buurt opzoeken.
Tips en info
Op https://www.zonderisgezonder.be vind je meer tips om wespen te bestrijden of om overlast van bijen en hommels te beperken.
Je vindt het subsidiereglement en aanvraagformulier terug via onderstaande links.
Meer info bij dienst Omgeving, milieu@geetbets of 011/58.65.00.