RECYCLAGEPARK GEETBETS SLUIT DE DEUREN

containerparkRecyclagepark Geetbets sluit op 13 april. De gemeente kiest ervoor om in te stappen in het masterplan ‘Recyclageparken’   van EcoWerf. Daardoor kan je na de sluiting van het recyclagepark terecht op alle DifTar-   gewichtsparken van EcoWerf.

De dichtstbijzijnde zijn de parken van Kortenaken en Zoutleeuw. Inwoners van  Geetbets kunnen na de sluiting van het recyclagepark ook terecht in het recyclagepark van Nieuwerkerken. Dit recyclagepark wordt uitgebaat door de intercommunale Limburg.net. In het vroege voorjaar van 2024 ontvang je in je brievenbus uitgebreide informatie   over de veranderingen en de exacte sluitingsdatum.

 

 

Wat verandert er?

Vanaf het voorjaar van 2024 kun je als inwoner van Geetbets terecht op alle DifTar-recyclageparken van EcoWerf. DifTar staat voor ‘geDifferentieerde Tarieven’. De afvalophaling aan huis in Geetbets werkt al volgens dit principe. Op de recyclageparken worden alle betalende afvalsoorten apart gewogen en afgerekend. Zo werken we aan de vermindering van de afvalberg én aan een eerlijke verdeling van de verwerkingskosten.

Om dit mogelijk te maken, hebben DifTar-gewichtsparken weegbruggen die elke afvalsoort tot op 5 kilogram nauwkeurig kunnen wegen. Daarna wordt de prijs automatisch berekend op basis van de standaardtarieven in de DifTar-gewichtsparken van EcoWerf.

Het gratis afval dat je weg kunt brengen is iets uitgebreider. Voor de betalende afvalsoorten worden de prijzen aangepast naar een kostprijs per kilo. Je betaalt dus niet meer per begonnen vierkante meter, maar voor het gewicht dat je wegbrengt.

Voor de meeste inwoners zal de totale kostprijs gelijk blijven of zelfs dalen. De resultaten uit andere gemeentes zijn alvast positief: 52% van de bezoeken is gratis, 17% kost minder dan 5 euro en 11% minder dan 10 euro.

Vlottere toegang en betaling

Toegang tot de DifTar-recyclageparken krijg je door je elektronische identiteitskaart (eID) te scannen bij de ingang. 

Ook betalen wordt nog gemakkelijker. Staat er genoeg geld op je DifTar-rekening? Dan betaal je met één druk op de knop aan de betaalzuil. En anders gebruik je Bancontact om af te rekenen of om je DifTar-rekening aan te vullen. Vanaf de sluiting van het recyclagepark van Geetbets kun je de betaalstickers dus niet meer gebruiken. De waarde van de stickers die je thuis nog hebt liggen, kunnen overgezet worden op de DifTar-rekening. Hier wordt in 2024 meer informatie over gegeven.

Waarheen na de sluiting?

De sluiting van het recyclagepark kadert in het masterplan ‘Recyclageparken’ van EcoWerf. Met dat plan wil EcoWerf ervoor zorgen dat 95% van alle inwoners minder dan 15 minuten moet rijden naar een recyclagepark.

Daarom krijg je, vanaf de sluiting van het park, als inwoner van Geetbets toegang tot alle DifTar-gewichtsparken van EcoWerf. Dit zijn de dichtstbijzijnde:

  • Recyclagepark Wezersebaan (Steenweg 73, 3440 Zoutleeuw)
  • Recyclagepark Kortenaken (Zandrodestraat, 3470 Kortenaken)

Deze parken zijn geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 12.30 tot 19.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. 

Samenwerking met Limburg.net

Het doel is om voor alle inwoners in het EcoWerf-werkingsgebied een recyclagepark op maximaal 15 minuten rijden te voorzien. Voor inwoners van Rummen is dit niet haalbaar. Daarom is er een samenwerking gezocht met de intercommunale naast EcoWerf: Limburg.net. Vanaf de sluiting van het recyclagepark in Geetbets, kunnen inwoners van Geetbets ook naar het recyclagepark in Nieuwerkerken. Dit park is ook een park op basis van gewicht. Je kunt ernaartoe met dezelfde voorwaarden en tarieven als op een recyclagepark van EcoWerf. 

Meer info

Alle inwoners krijgen februari/maart een brief en een folder in de bus met meer informatie over het DifTar-systeem, de afvalsoorten en de nieuwe tarieven. Heb je nu al vragen? Mail dan naar info@geetbets.be of bel 011 58 65 00.