Actie Bloemenzaad 2024, zaai jij ook bloemetjes voor de bijen?

Wij hebben de bij nodig om o.a. het fruit, tuinbouwgewassen en planten te bestuiven. De voorbije jaren ging de bijenpopulatie echter sterk achteruit door ziektes, parasieten en voedseltekort. Help de natuur, de landbouw en onze imkers door de bij stuifmeelrijke bloemen aan te bieden. Stuifmeel en nectar zijn immers hun ideale maaltijd. Hierin zitten eiwitten, vetten en vitaminen die de ontwikkeling van de bijen stimuleren.

Wat kan jij doen?Zaai een bloemenakker en help de bijtjes om te overleven.  Kom een gratis zakje bloemenzaad afhalen aan het onthaal tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, zolang de voorraad strekt. 

Deze bloemenzaadzakjes worden gratis aangeboden aan de inwoners én de verenigingen van Geetbets.  De scholen en het woonzorgcentrum van Geetbets krijgen buiten het bloemenzaad tevens een bijenhotel aangeboden van het bestuur van onze gemeente.

Eén zakje is goed voor 40m² en bevat dille (18%), grote klaproos (10%), blauwe korenbloem (12%), boekweit (25%), gele ganzenbloem (13%), slangenkruid (8%), muskuskaasjeskruid (5%), akker-vergeet-mij-nietje (6%). Dit zijn éénjarige planten om te zaaien in een bloemenakker. Ze zijn aangepast aan onze bodem, verhinderen erosie en onderdrukken ongewenste onkruiden. Nadien zijn de planten ook een goede bodemverbeteraar en stimuleren het bodemleven.

April en mei zijn ideale maanden om te zaaien. Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien, maar hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. Zaaien kan ook nog in september, met opkomst in de volgende lente.

Bouw bijen- en insectenhotels

Naast voldoende voedsel hebben bijen ook behoefte aan een nest, liefst in de nabijheid van bloemrijke planten.

  • Plaats bijenhotels of -kastjes in de tuin.

  • Laat dode planten met holle stengels of uitgeholde bomen liggen.

  • Boor zelf gaten in houtblokken.

  • Integreer rietmatten in je tuin.

Voor meer info, zie https://www.vlaamsbrabant.be/nl/natuur-en-milieu/bloemenzaad-verde elactie/bloemetjes-en-bijtjes

Bloemenzaad 2024/1

Bloemenzaad 2024/2